Fröken Odörts torparliv

Senaste inläggen

Av Fröken Odört - 5 maj 2016 01:41

Kläder och skor kan leva vidare länge om man vet hur man kan laga och fixa till dom. Genom att fortsätta använda dem så minskar man sitt klimatavtryck eftersom man inte måste köpa nytt. I detta inlägg så tittar vi närmare på applikationer.

Applikationer är ett utmärkt sätt att laga större hål där man inte har tillgång till samma tyg som plagget är tillverkat av. Det finns fyra sätt att fästa applikationerna vid tyget.


Textillim:

 

Faktiskt en fantastisk produkt som ger även den som inte kan sy ett stygn möjligheten att laga sina kläder. Man klipper ut den form man vill ha, applicerar limmet på tygbiten och fördelar det jämnt ända ut i kanterna, sedan sätter man den direkt på rätt plats, tyget fastnar på direkten nämligen. Limmet håller för tvätt upp till 60 grader. 

 

Maskinsöm:


Sicksacka tätt runt kanterna på den välnålade tygbiten, kan även kombineras med tyglim om så önskas. Det kan vara lite trixigt att sy komplexa små applikationer med maskin, så är du ovan, satsa då på enkla och hyfsat stora motiv.


Handsöm:

Med handsöm syr man tätt med minimala kaststygn i kanten av motivet vars kanter vikits in under motivet. Inte för den som saknar mängder av tålamod. 


Brodyr:


Sy fast motivet med stygn som langettsöm eller kråkspark. 

Man kan göra precis vad man vill med applikationer, det finns fantastiska komplexa konsthantverk att ta inspiration ifrån. Jag personligen väljer gärna motiv som speglar vem jag är, så de flesta av mina motiv kommer ifrån naturen. 

Min erfarenhet är att det är lättare att arbeta med ganska styva men relativt tunna tyger, då brukar motivet inte förskjutas och bli missformat. 

ANNONS
Av Fröken Odört - 4 maj 2016 22:55

Har du en lampskärm till övers, varför inte göra en korg av den då?

Du behöver:

En lampskärm
Hönsnät (gärna småmaskigt)
Ståltråd (Min är något över 1 mm tjock)
En snutt med bambu eller en annan ihålig pinne
En avbitartång (jag använde faktiskt en vanlig sekatör)
En tångKlipp sönder öglorna som annars håller i glödlampan i två lika stora snuttar och linda dom kring skärmens lilla ring. Ta bort färgen om du vill, jag gjorde det. Klipp till en lagom stor bit med hönsnät för bottnen så att du har snuttar att fästa den med.Fäst den på korgens insida.Gör likadant på en av korgens utsidesektioner.Gör likadant på alla sekttioner.Klipp till två lika långa längder med ståltråd och trä dom genom bambubiten.Snirkla till ändarna med tången.Fäst dom i korgens överkant med ståltråd.Böj till handtagets trådar i den formen du vill ha dom och sedan är korgen klar. 


ANNONS

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Omröstning

Är du en återkommande läsare av denna blogg?
 Ja, jag är en återkommande läsare
 Nej, men jag kommer nog att bli det.
 Nej, ämnet det inte är av intresse för mig

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2016
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Fröken Odörts torparliv med Blogkeen
Följ Fröken Odörts torparliv med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se