Fröken Odörts torparliv

Senaste inläggen

Av Fröken Odört - 17 september 2016 15:35

Var på en auktion idag, mycket skräp fanns det som det brukar göra och en hel del bra saker som jag inte hade råd med, men sedan några saker som jag bjöd in. Det är väl tur att jag är fattig, annars hade jag kommit hem med mortlar, stekpannor, höganäskrus, skinnsoffor osv också.


Dagens första fynd, en helt oanvänd fritös. Jag har varit på jakt efter en sådan liten en länge, efter att min mor smälte min förra på plattan (hon är helt fantastisk på att ha sönder grejer), de är precis lagom för en liten portion, man ska ju ändå inte äta för mycket friterat. Tyvärr stal katterna oljan jag hade hemma för ett tag sedan (födosöksgenier) så friteringen får vänta. 


 


Dagens andra fynd är ett rånjärn som jag köpte in för 40 kr. Ett nytt kostar ca 800 och på tradera brukar de gå för 200-300 kr. Det är i nästan helt prima skick dessutom, bara lite ytrost att putsa bort på ena yttersidan. Jag har aldrig gjort rån förut, men funderar på att göra det ikväll när järnet torkat efter att jag diskade av det. Ja, jag vet att man inte ska diska gjutjärn, men jag vill göra det när det är begagnade saker. 


 


Dagens tredje köp var ett impulsköp för att ingen bjöd på den. Det är små flaskor med korkar i ett schatull, tänke ha det till mina pigment som ligger i fula plastpåsar. 6 flaskor saknas, men det kommer väl några lämpliga småflaskor på nästa loppis/auktion. Vet inte vad det använts till tidigare. 


 Nu blir det inga mer auktioner för i år, utan nu blir det loppisar som gäller för fyndletning. 


ANNONS
Av Fröken Odört - 16 september 2016 12:29

För ett tag sedan, dvs över en månad sedan åkte vi till Linnéträdgården inne i Uppsala. Fantastisk plats om än ganska liten. Här bodde Linné när han inte var på Hammarby och han skötte utbildningen av botanikerna härifrån.


 


För er pokemon go-spelare, så finns det ett ochh annat inne i trädgården. Jag provade att spela själv i sommar, men fastnade aldrig för det, så nu har jag avinstallerat spelet, ville egentligen bara testa vad det var eftersom det är så populärt. 


 


Det gamla orangeriet ligger längst in i trädgården, tyvärr används det inte som det, utan är utställningslokal och så finns det konferanslokaler att hyra. Väldigt synd, jag hade velat se hur de vinterförvarade växter på 1700-talet, det hade varit avsevärt mer intressant att veta. 


 


Trädgården är uppdelad i ett antal olika delar, detta är perennträdgården. Där fanns väldigt mycket intressant. 


 


Den vackra Rudbeckian som exempel. 


 


Ett stycke blodtopp i ens egen trädgård vore ju inte helt fel.


 


Eller för den delen en sjömanshjärta. 


   


Inne bland annuellerna, så fanns det en hel del intressant som afrikansk äggört och spikklubba. Jag lyckades motstå att smaka på den senare. ;-)


 


Höstkvarteret var i sitt esse när vi var där. Har lite höstblommande växter i min trädgård, men ska nog försöka få tag på fler. Insekterna behöver ju mat då också. 


 


Vill ha! Men gamla fönster är efterfrågade i min trakt och är därför ganska dyra. 


           


Inne i bostadshuset fick man fotografera om man inte använde blixt, så ursäkta bildkvaliteten. Jag som själv bor i ett hus från samma period (eller ja, mitt är faktiskt en del äldre, men det som finns bevarat är från denna period, så jag kör på den), nördade mest ner mig i de återkonstruerade tapeterna, se bilder ovan. 


   


Lite skillnad mot dagens ultramoderna minimalistiska (och urtråkiga) kök?  


 


Halkbekämpning av stentrappa anno 1700-tal. 


Imorgon ska jag förmodligen på auktion (om inget oförutsett händer), vi får se om jag lyckas fynda. Fanns en järnmortel och en köksvåg som jag är intresserad av, men är ganska fattig just nu, så håll tummarna för att ingen annan bjuder. 

ANNONS
Av Fröken Odört - 21 juni 2016 21:18

Idag var jag iväg på lite skoj, vi var några som åkte till Linnés sommarbostad Hammarby utanför Uppsala. Är du trädgårdsnörd är detta ett måste om du har vägarna förbi. Själva trädgården är inte speciellt jättestor (hans trädgård inne i Uppsala är större), men den ligger i en park och ett odlingslandskap där man bibehållit det gamla odlingslandskapet. I priset ingår visning av bostadshuset samt inträde in till hans trädgård i Uppsala, det tycker jag är billigt för ynka 80 kr. Vi bestämde att vi ska dit i Augusti, så jag återkommer med rapporten därifrån. 


 


Linné och jag har en del gemensamt, när vi gick runt så kunde jag namnet på de flesta växterna. Detta är för att jag redan som treåring hade frågat ut min mor till den grad om vad alla växterna hette att hon gick och köpte en detaljerad flora till mig. Sedan trodde dagisfröknarna att jag ljög när vi gick i skogen och jag rabblade namnen på allt vi gick förbi, de bad om ursäkt sedan när vi slog upp dom i min flora. Linné var även har redan som barn väldigt intresserad av växter han med. Men med ett och annat fick jag kolla vad det stod på skylten, denna färgglada växt kunde jag inte (då). Och ni ska veta att det kliade i fingrarna många gånger att tjuva sticklingar, men lyckades hålla mig i rocken, det ska man ju liksom inte göra på sådana ställen. 


 


Denna ängsnäva tog jag en bild på bara för att det var en så fin nyans.


 


Snöbollsbuskar har jag alltid gillat, det kommer nog en här också tids nog. Bilden vart ganska dålig, har en ny kamera som jag inte vant mig vid efter att min gamla gått vidare. 


 


Guldlök måste jag få tag på, den var riktigt fin.


 


Jag måste bara fixa en egen humlegård, inget torp är komplett utan det, eller hur? Har länge drömt om att brygga öl ifrån grunden, där jag odlat kornet och humlen själv. 


 

 Jag nördade även ner mig i orginaldetaljerna (tyvärr får man inte fotografera inomhus, så har bara ett fåtal utomhusbilder). Mina egna kammarlås är tyvärr utbytta på 1800-talet. 


 

 


Sedan en liten bild på ett torvtak där man ser nävern sticka fram. Vi fikade på caféet i anslutning till museumet, supergott men helt galet dyrt. Så ta med matsäck om ni kan och är rädda om innehållet i plånboken.


    

Av Fröken Odört - 8 juni 2016 10:32

Försommaren och våren är de dagar då jag har som mest att göra, därför har jag inte haft tid att blogga. Samtidigt som både frön och plantor ska i jorden, så ska ogräset hållas efter, buskar och sly beskäras samt gräset klippas. Min gräsmatta hinner jag inte ens klart med helt innan det är dags att börja om, därav är det knähögt på sina ställen just nu. Men det måste klippas ändå, eftersom annars växter det igen. Gräsklippning är den trädgårdssyssla som jag faktiskt hatar.


 


Min pion som jag hittade i ett avlägset hörn av trädgården bredvid en ruin har tillslut slagit ut, är det en bondpion? 


 

 


Våren och försommar innebär också lite annat pyssel i trädgården. Fyndade denna grupp på en annonsmarknad för en spottstyver, en av de har jag slipat och oljat, en har jag bara hunnit slipa och en är i det skick de alla var när jag köpte de. Kan ni gissa vilken som är vilken?   


 


Satte en fläderbuskestickling för ett par år sedan, i år ska den blomma för första gången. det kommer nog bara bli runt 10 blommor, så inte tillräckligt många för att sätta en hel sats med fläderblom, men jag har en plan. För några månader sedan köpte jag en vitvinssats som det var rea på, tänkte jag sätter den med de blommor som det blir och kanske lite citron eller liknande. Tror det kan bli gott. 


 

Av Fröken Odört - 10 maj 2016 00:42

Vill bara tipsa om två tv-serier om återbruk som är riktigt bra och inspirerande.


Den första serien kommer från Danmark och kallas Gammalt, nytt och bytt av SVT.

http://www.svtplay.se/video/8361840/gammalt-nytt-och-bytt/gammalt-nytt-och-bytt-svt

 

Den andra heter Money for nothing och säsong 2 visas nu på tv i Storbritannien. 

http://www.bbc.co.uk/programmes/b06bhwvy


Vet ni om några andra bra program med återbrukstema, tipsa gärna om dom i kommentarsfältet. :)

Av Fröken Odört - 9 maj 2016 21:20

Idag har jag inte gjort så mycket, fortsatte med att rensa jordgubbslandet från de myriader med ogräs som växte där. Så blir det när man hoppar över att rensa det ett år. Så snart jag är klar ska jag täcka ytan med gräsklipp för att minska mängden fröplantor från ogräset.


 


Jordgubbar är ju bra på två saker, det första är att producera läckra bär och det andra är att föröka sig. Mr Kanin fick ett mindre berg att sätta i sig, men några sparade jag till nästa års projekt att döda gräset precis utan för huset och sätta marktäckare där. Tänkte testa med jordgubbar eftersom de är gratis. 


 


Här kikar en liten bondböna upp. Det är första gången jag odlar sådana. Hoppas på en bra skörd och att jag tål att äta bondbönor. 


 


Där jag bodde förut så hade jag mina kläder hängande på en klädställning, men det var i ett modernt hus med raka golv. Sedan flyttade jag hit med charmiga buckliga 1700-talsgolv och klädställningen välte hela tiden. Så den fick ett nytt liv som spaljé istället. Hönsnätet fyndade jag i den rasade ladan här på tomten. 


 


Avslutningsvis lägger jag in en bild på en del av mitt hav med påskliljor, de stormtrivs uppenbarligen här, så ska se om jag inte ska föröka dom så de täcker hela slänten, det skulle se häftigt ut eftersom den är enorm. 


 
Av Fröken Odört - 8 maj 2016 19:49

Förförra våren hittade jag en liten pionplanta på tomten som växte bredvid en medeltida husgrund. Skogen kring husgrunden hade fällts precis innan jag flyttade hit, så nu kunde pionen äntligen få komma i dagen. 


 


Nu i år så har den äntligen fått knoppar och jag kanske kan få den sortbestämd. Är det en riktigt gammal sort, eller är det en fröplanta från en modern. Spänningen är olidlig. 


 


Vilken färg kommer de ha? Kommer de vara fyllda?


Idag har jag bara klippt gräs och börjat att rensa jordgubbslandet, så har inga spännande projekt att visa upp. 

Av Fröken Odört - 7 maj 2016 20:54

jag fick höra att man numera kunde beställa maskinbroderade bonader med förvalda ordspråk. Men hur personligt blir det egentligan? Jag ritade mönstret själv, valde ordspråk och broderade samt sydde bonaden. Kan någon gissa vilken form av lantdjur jag håller?  


cross stitch tapestry diy:

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Omröstning

Är du en återkommande läsare av denna blogg?
 Ja, jag är en återkommande läsare
 Nej, men jag kommer nog att bli det.
 Nej, ämnet det inte är av intresse för mig

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2016
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Fröken Odörts torparliv med Blogkeen
Följ Fröken Odörts torparliv med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se