Fröken Odörts torparliv

Senaste inläggen

Av Fröken Odört - 4 oktober 2016 17:30

Visst var rubrikssättningen fångande?    Nu handlar det ine om någon vidrig människokarl (notera att jag inte tycker så om alla män, långt därifrån), utan om ett stycke huskyhane. 

Karlsson (hans smeknamn efter Karlsson i Hemsöborna) är en rejäl homofobiker. Den enda gånegn han blivit arg i hela sitt liv var när en bögjävelshund (Karlssons ordval, inte mitt) försökte sätta på honom bakifrån. Med tanke på att den terrierhanen vägde 4 kg och Karlsson 27, så gick det så där i terrierns fall att försöka sätta Karlsson på plats, även om Karlsson är långt ifrån den skarpaste kniven i lådan. Båda överlevde utan några blessyrer, då deras tvåbeningar var snabba att lyfta 27 kg ifrån att krossa 4kg genom 27 kgs vikt och genom att hindra 4 kg från att försöka ge igen på 27kg. 

Men så är huskyhanen även en kvinnoförtryyckare av stora mått. Så fort han har chansen trycker han ner oss, vare sig man är en fyrbent kvinna eller tvåbent, den enda som fått honom att fatta på vassa klor-vägen är kattan. Attans vad arg hon blev. 


 


Hur löser man detta?   


I övrigt har jag haft det ganska lungt. Fick två sticklingar till björnbär som nu står i backen, pallat äpplen i församlingsgårdens trädgård (nja, en av de anställda var med mig), stulit en krikonstickling (tror i alla fall att det är krikon, annars är det plommen) och skördat lite ärter.


 


Nu vet ni ju att jag är miljömupp och självhushållare och allt, men även jag har mina svagheter. Jag har alltid sagt att om man vill muta mig någongång, så är det Pringels Sourcream and onion som gäller då det är min akilleshäl, så när jag hittar denna lilla plåtburk, tror ni jag kan motstå att köpa den?   


   ANNONS
Av Fröken Odört - 27 september 2016 15:15

Jag är ju ett stort fan av att handla begagnat, både för att spara på vår miljö, men även för att spara pengar. Nu är jag ju Sthlmare från början och har bara bott utanför Uppsala i cirka 4 år, så kan långt ifrån alla butiker och loppmarknader. Men jag listar de jag vet om och beskriver de jag har varit på. Tipsa gärna om fler i kommentarerna , gärna med en kommentar om hur de är. :-)


Röda Korsets Second Hand i Uppsala Danmarksgatan 20 B, 75323 Uppsala

 

Min favorit hittills. Möbler, husgeråd, böcker och en hel del handarbetesmaterial till låga priser.


 

Erikshjälpen Second Hand Uppsala Bolandsgatan 8A 753 23 Uppsala

 

Här har jag inte varit än tror jag, som jag minns det låg Helping hand där förut och dit var jag.

 

 

Återbruket second-hand - Stålgatan 8 Uppsala kommun

 

Uppsala kommuns sysselsättningsprojekt, så enormt billigt eftersom det inte bara handlar om att gå runt. Blandad kompott av saker. 

 

 

Loppis Poppis- Råbyvägen 97, 754 60 Uppsala

 

Har inte varit in, men kikat genom skyltfönstret. Mest kläder.

 

 

Social Ekonomi Uppsala Second Hand-Butik- Björkgatan 4b, 753 28 Uppsala

 

Tyvärr har jag inte varit dit, men det står på planerna.

 

 

Helping hand- Bolandsgatan 17 b, 753 23 Uppsala

 

Mycket billiga möbler som man kan få hemtransporerade mot en avgift. Sånt gillar jag som inte har bil. 

 

 


Myrorna- Kungsängsgatan 20, 753 22 Uppsala
 
Dyrt, dyrt, dyrt och dyrt trots liknande kvalitet som de övriga. Ingen jag kommer besöka igen. 

 

 

Vaksala torg Uppsala på lördagar


I alla fall under sommarmånaderna, så trängs försäljarna på detta lilla torg. Mycket skräp, många uppköpare som säljer dyrt, men även en hel del fynd. Som trogen loppisbesökare lär man sig vilka uppköparna är och hoppar över deras stång, för vem vill betala 30 kr för en gaffel liksom?

 

 

Fyris park Uppsala, bakluckeloppis på söndagar

 

Inte lika många uppköpare som säljer, mest vanliga dödliga, som liksom jag när jag sålde där, inte vill släpa hem sakerna igen. 

 

 

ANNONS
Av Fröken Odört - 23 september 2016 16:15

Eller nja, tycker huskyhanens min säger allt om vad han tycker om den påtvingade delningen av hans fåtölj.   


 


Dag två som jag inte kan göra något tungt, så har spelat Betapet och virkat vidare, samt börjat att titta på en miniserie som heter Rebellion. Den utspelar sig på Irland precis när första världskriget startar. Imorgon ska jag se om jag klarar ta fram motorsågen och kavla ner några övervuxna sälgar, de står ivägen för min framtida häck. 

Lugna, jag har en elektrisk motorsåg, så den väger inte jättemycket, det som snarare är problemet är kroppställningen när jag ska såga. Är så galet sugen på att gå ut och göra något praktiskt utomhus, attans att behöva ta det lugnt. 

Av Fröken Odört - 22 september 2016 14:45

Eller, nja, ryggskott ska det nog stå. ;-)


Det får bli en lugn dag idag, vaknade av att ryggen gjorde ont som *****, har inte ett riktigt ryggskott än, men skulle jag göra något som är det minsta tungt, så skulle det definitivt bli det. Har haft många ryggskott under åren, så vet hur det känns precis innan och har också lärt mig att undvika att det blir ett, så håll tummarna för mig, jag har inte tid med att vara skadad. Tack pappa för att du gav mig dom generna, det var hemskt snällt av dig. 


Skulle städat hönshuset idag, det får helt sonika vänta till någon bättre dag, nu är det inte galet smutsigt hos dom, så de lider inte av det, det är jag som är lite överrenlig med mina höns. Så vad gör man när man inte kan göra något kroppsarbete? Jo, man börjar med något handarbete. Så jag plockade upp en virkning jag började lite på häromdagen. Det ska bli en spetsvirkad kofta i lingarn. Frihandsvirkar, så jag kan inte visa hur den kommer att se ut när den är klar eller ens beskriva det, för det vet jag inte själv ens. Men så här ser starten ut, snäll hund agerade bakgrund.


 Av Fröken Odört - 21 september 2016 16:15

För snart två månader sedan satte jag 76 flädersticklingar i jord för min framtida häck. Rakt över min tomt går nämligen en väg från 1800-talet som är väldigt poppis som promenadslinga (nja, alltså, det här är landsbygden, så det är inte lika många som promenerar i Tantolunden, men tillräckligt många sommartid för att jag ska känna mig uttittad), tack och lov används den inte som bilväg, den har nämligen flyttats några hundra meter österut. Så jag bestämde mig för att plantera en häck. Tomten är stor och den delen som inte vetter mot skogen är cirka 120 meter lång kanske, och med ett par plantor per meter, så kan ni snabbt räkna ut att det inte direkt skulle bli gratis om jag köpte häckplantorna. Jag är långt ifrån rik, så då får man dra upp plantorna själv. 


     

   

Jag har delat upp häckuppdragandet i tre delar, de jag dragit upp nu är till den första som löper längsmed gräsmattan (röd linje). Den är ca 40 meter och det behövs alltså cirka 80 plantor. Nu tog sig ju inte alla sticklingar utan jag har 56 stycken plus en som ännu inte fått rötter, men ser pigg ut, så jag kommer antingen låta de stå lite glesare eller dra upp några extra nästa säsong. De blir ju ganska omfångsrika och det blir dom snabbt, så det borde inte innebära något problem. Längs med den orangea linjen funderar jag också på någon häck för att skapa ett bättre odlingsklimat, men det får vänta ett tag i så fall. 


 

Jag hoppas att jag hinner gräva i ordning där de ska stå nu i höst (uppå det där enorma potatislandet   ) så kan jag snabbt plantera dom i vår sedan när tjälen gått ur jorden, för då kommer jag inte behöva stödvattna innan sommaren sedan eftersom det är lerjord där och fuktigt efter att snön smält. 


Ibland kan det vara riktigt trevligt att ordna fram frön för att så. Läste på nätet om att folk satt passionsfruktsfrön och fått plantor att gro samt att ge frukt. Då jag har ett rum som är ypperligt för vinterförvaring av växter, så bestämde jag mig för att plantera några frön jag också, det var riktigtmumsigt att pillra fram dom ur fruktköttet. 


 


Satte även några kardemummafrön, jag hoppas att de var färska nog för att gro. Jag vet att det egentligen är fel säsong för att fröså, men jag är så djupt ner i odlingsträsket att jag inte kan låta bli. 

Av Fröken Odört - 20 september 2016 23:49

Jag är ju något som kallas självhushållare, det innebär att man försöker att inte vara beroende av att samhället ska producera det man behöver. Tyvärr är det omöjligt att vara helt off grid så att säga, det finns ju produkter (som salt) som är svårt att framställa själv i vårt land, men man kan minska beroendet rejält.


Att vara självhushållare är inte en idyllisk livsstil, vi knatar inte omkring på blommande ängar och klappar får hela dagarna. Det är tungt, slitigt och framförallt ganska så ensamt. Jord ska vändas, alla odlingarna ska rensas, vatten ska kånkas hit och dit, höet ska slås och bärgas. Vi lever i mångt och mycket som man gjorde förr, innan traktorerna var var bondes egendom. Ja, det finns självhushållare med traktorer också, även om de är färre än vi som lever utan sådana bekvämligheter.


Att vara självhushållare är inte billigt. Faktiskt skulle jag tjäna på att köpa mina ägg i butik och jag skulle definitivt få slita lite mindre. Men jag vill se vart min mat kommer ifrån, jag vill veta att min mat inte innebär en miljöbelastning för vår jord. För hos mig hamnar allt i ett kretslopp, hönsens gödsel ger näring till mina odlingar och tas upp av växtligheten, näringen läcker inte ut i våra vattendrag som den gör ute på åkrarna (alla fall inte i samma omfattning).


Om du tillhör de som vill bli självhushållare, gapa inte efter för mycket på en gång. De som misslyckas och ger upp är de som ska ha allt på en gång. Man måste vänja sig med en sak åt gången. Utöka dina odlingar en bit per år, välj exempelvis att bli självförsörjande med en eller två grönsaker om året. Gå även gärna på olika kurser innan du sätter igång. Låt säga att du vill ha får, lär dig då hur du ska ta tillvara på ullen innan de står där i hagen. 


Och framförallt, lär dig att leva så billigt som möjligt och konsumera så lite du bara kan, även sopor är faktiskt resurser, så försök att återanvända så mycket du kan. När jag behöver köpa något som jag inte kan producera själv, börjar jag alltid med att titta på begagnade saker som på blocket, loppmarknader och auktioner. Där kan man spara många tusenlappar.


   


Och man måste inte bo på landet för att pyssla med självhushållning, du behöver inte ens bo i hus. Allemansrätten ger oss möjlighet att samla in mat i våra skogar och folk skänker bort frukt från sina fruktträd om man frågar fint i de hus med mycket fallfrukt. Men visst underlättar det om man har egen odlingsmark där man får hålla djur. 


Jag kommer återkomma till ämnet självhushållning fler gånger, det är ett intressant ämne. 

Av Fröken Odört - 19 september 2016 17:30Idag åkte vi och plockade lite svamp med några andra från trakten. Jag tycker inte om att gå i skogen själv längre då det är otroligt mycket vildsvin här. Det har inte regnat på typ ettpar månader, så svamparna var små, torra och få, men jag fick ihop till en svampmacka iallafall. Hittade en vacker vril på en gran (heter det vril när det är gran och inte björk?), men den var lite svårplockad och fick stå kvar i skogen. 


 


Huskytiken var med, de andra två fick stanna hemma, behövde ha det lite lugnt och skönt medan jag letade svamp, hanhunden brukar annars stå och trampa på svampen innan jag hinner ta den. Här hörde hon något spännande i skogen, förmodligen vildsvinen, det var uppbökat överallt, så det var deras marker. 


     


När man har hund och försöker fotografera något annat, så kan man ge sig på att de ska in i bilden. 


 


Vackra ch för mig okända svampar. Skriv gärna i kommentarsfältetom du vet vad de heter.


 


Huskytiken hoppade som en gasell över diket, matte var feg och vågade inte gå på den halvmurkna spången, så hon klättrade ner i diket och upp igen. Jag minns nämligen när jag studerade och var på exkursion, där spången gav vika för mig och jag landade i en dypöl men lyckades rädda anteckningsblocket och kurslitteraturen ovanför lerytan. Det var jättekul att åka bussen hem sedan och sedan tunnelbana när jag såg ut som jag gått en runda i gyttjebrottning.  


 


Här bor det någon, söt liten "stuga" i skogen, inte helt fel det. Var den lite större hade jag kunnat tänka mig att bo där.


 


Snubblade på en pdf från Bergianska trädgården om olika växter som har praktiska användningsområden, den var riktigt skoj att läsa. Lägger in en länk här om jag tappar bort den bland bokmärkena. http://www.bergianska.se/polopoly_fs/1.174080.1397053635!/menu/standard/file/Livets_texter3.pdf


Och snubblade även på en dokumentärserie från Storbritannien om några som flyttar ut och ska leva miljövänligt, konstigt att den gått under min radar hittills. Här är första avsnittet av "It's Not Easy Being Green".


Av Fröken Odört - 18 september 2016 14:23

Skrev ju om mitt fyndade rullrånsjärn i gårdagens inlägg och att jag skulle testa det på kvällen. Det blev först idag eftersom jag somnade på soffan framför en film.

Kan jag månne ha en framtid som konditor tror ni?   


 


Gissar på att min mer eller mindre antika spis inte är helt lämplig för råntillverkning, den har sådana där spiralplattor och har således ingen värmning i mitten av plattan. Får fynda en sådan där singelspisplatta på loppis. Mina plattor har dessutom bara 4 lägen, 3 var för kallt och 4 var för varmt. Ska experimentera lite med olika smetar också, kanske jag hittar en som funkar på min spis. Ska också försöka få tag på en rullrånspinne.


Ännu är det skördetid här på torpet, även om mycket är över. Paprikan jobbar vidare på att förse mig med enorma mängder frukt, denna planta har hittills gett mig ett 30 tal i år och en 20 st sitter fortfarande kvar på plantan.


 Snart är det dags att ta in den för vintern, men ett tag till kan den få stå i växthuset. Paprika tål mer kyla än tomater, så när tomatplantan i växthuset börjar må dåligt är det dags.  


Squashplantorna fortsätter att leverera frukt, har två olika sorter, men som jag tyvärr inte kan namnen på. Den ena är en helt vanlig sort.


 


Den andra är den godaste squashen jag ätit i hela mitt liv. Nästa år blir det många sådana plantor. Det är en såkallad musselsquash (även kallad ufo-squash), men vilken det var kommer jag inte ihåg och jag har slängt påsen.


 


Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Omröstning

Är du en återkommande läsare av denna blogg?
 Ja, jag är en återkommande läsare
 Nej, men jag kommer nog att bli det.
 Nej, ämnet det inte är av intresse för mig

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2016
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Fröken Odörts torparliv med Blogkeen
Följ Fröken Odörts torparliv med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se